Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Πέθανε ο Doug Ingle των Iron Butterfly και του θρυλικού 17λεπτου κομματιού «In-a-Gadda-Da-Vida»

Πέθανε ο Doug Ingle των Iron Butterfly και του θρυλικού 17λεπτου κομματιού «In-a-Gadda-Da-Vida»
Getty Images / Credit: Bettmann

Ο Doug Ingle, ο frontman και οργανίστας του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Iron Butterfly, ο οποίος έγραψε τη μεγάλη τους επιτυχία «In-a-Gadda-Da-Vida», πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Ο γιος του Doug Ingle Jr ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του frontman του γνωστού συγκροτήματος, στα social media γράφοντας:

«Σε ευχαριστώ μπαμπά που ήσουν πατέρας, δάσκαλος και φίλος. Τιμημένες αγαπημένες αναμνήσεις που θα κουβαλάω τις υπόλοιπες μέρες μου προχωρώντας μπροστά σε αυτό το ταξίδι της ζωής».

Γεννημένος στη Νεμπράσκα, ο Ingle μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο, όπου δημιούργησε τους Iron Butterfly το 1966 και υπέγραψε συμβόλαιο με την Atlantic Records, η οποία κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους Heavy το 1968.

Αργότερα την ίδια χρονιά ήρθε το In-a-Gadda-Da-Vida, ο τίτλος του οποίου ακούστηκε λάθος άλλα άρεσε.

Το In-A-Gadda-Da-Vida περιλαμβανόταν στο ομώνυμο άλμπουμ των Iron Butterfly του 1968, το οποίο πέρασε 81 εβδομάδες στο top 10 των ΗΠΑ.

Ο δίσκος έγινε τετραπλά πλατινένιος, που σημαίνει ότι πούλησε τουλάχιστον 400.000 αντίτυπα.

Το ομώνυμο κομμάτι έγινε θρυλικό και κάτι σαν αστείο στους κύκλους της ροκ, με τη διάρκειά του, που έφτανε τα 17 λεπτά, να σημαίνει ότι οι DJs μπορούσαν να το βάλουν ενώ πήγαιναν για τσιγάρο ή για διάλειμμα στην τουαλέτα.

Ο λάθος τίτλος που άρεσε και αγαπήθηκε 

Το In-A-Gadda-Da-Vida είναι μια λανθασμένη εκδοχή του «Ιn the Garden of Eden» – όπως φέρεται να άκουσε λάθος τον τίτλο του τραγουδιού ο ντράμερ του συγκροτήματος Ron Bushy όταν ο Ingle παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι στο συγκρότημα.

Λέγεται ότι ο Ingle είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα κρασιού και όταν τον ρώτησε ο ηχολήπτης ποιο τίτλο να σημειώσει εκείνος του ψέλλισε «In-a-Gadda-Da-Vida» τουλάχιστον έτσι το άκουσε εκείνος.

Το «In-a-Gadda-Da-Vida» γρήγορα καθιερώθηκε ως κλασικό ροκ κομμάτι και όταν το συγκρότημα ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά, συχνά το επέκτεινε ακόμη και πέρα από το όριο των 17 λεπτών.

Αυτό το κολοσσιαίο, 17λεπτο τραγούδι, κατέλαβε ολόκληρη την δεύτερη πλευρά του δίσκου . Μια τρίλεπτη μονταρισμένη εκδοχή του για το ραδιόφωνο έφτασε στο Νο 30 του chart των singles.

Ο Ingle συμμετείχε σε δύο ακόμα άλμπουμ του συγκροτήματος. Αποχώρησε από το συγκρότημα το 1971, επισπεύδοντας τη διάλυσή του.

Ο Ingle ήταν το τελευταίο επιζών μέλος του συγκροτήματος των Iron Butterfly, μετά τους θανάτους του ντράμερ Ron Bushy, του μπασίστα Lee Dorman και του κιθαρίστα Eric Brann την περίοδο 2003 – 2021.

Πληροφορίες από Guardian και Skynews 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις