Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πέθανε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μουχάμαντ Μπαρκίντο

Πέθανε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μουχάμαντ Μπαρκίντο

Πέθανε σε ηλικία 63 χρονών ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ ο Νιγηριανός Μουχάμαντ Μπαρκίντο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας.

«Χάσαμε τον εκλεκτό μας δρα Μουχάμαντ Σανούσι Μπαρκίντο», έγραψε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της NNPC Μέλε Κιάρι χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του γραμματέα του ΟΠΕΚ.

«Πρόκειται ασφαλώς για μια μεγάλη απώλεια για την οικογένειά μας, την NNPC, τη χώρα μας, τον ΟΠΕΚ και την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα. Οι διευθετήσεις ενόψει της κηδείας θα ανακοινωθούν αργότερα», πρόσθεσε.

Η είδηση ανακοινώθηκε μερικές ώρες έπειτα από μια συνάντηση στην Αμπούτζα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος είχε χαιρετίσει «τη λαμπρή δουλειά» του Μουχάμαντ Μπαρκίντο στον ΟΠΕΚ, όπου «κατάφερε να πλεύσει σε ταραγμένα νερά».

Ο νιγηριανός αξιωματούχος, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2016, επρόκειτο να αντικατασταθεί τον Αύγουστο από τον Χαϊθάμ Αλ-Γάις από το Κουβέιτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, είναι όμως η δημόσια εικόνα του οργανσιμού και μερικές φορές εκτελεί διπλωματικά καθήκοντα για να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα σε χώρες με διιστάμενα συμφέροντα, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις