Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Σε ηλικία 74 ετών

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Σε ηλικία 74 ετών

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν. Έγινε αρχηγός κράτους στις 3 Νοεμβρίου 2004, ενώ αναμένεται ότι θα τον διαδεχθεί ο ετεροθαλής αδελφός του. 

«Το υπουργείο Προεδρικών Υποθέσεων συλλυπάται τον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το αραβικό και ισλαμικό έθνος και τον κόσμο για τον θάνατο της Αυτού Υψηλότητος Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν γεννήθηκε το 1948, το 2004 ανέλαβε την ηγεσία του πλουσιότερου εμιράτου, του Αμπού Ντάμπι και έγινε αρχηγός του κράτους. Αναμένεται ότι διάδοχός του ως εμίρης του Αμπού Ντάμπι θα αναδειχθεί ο ετεροθαλής αδελφός του Πρίγκιπας Διάδοχος Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχίαν.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ήταν ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά το 2014, όταν ο Χαλίφα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτοτε σπανίως εμφανίσθηκε δημοσίως.

Κατά το Σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ-Μάκτουμ, εμίρης του Ντουμπάι θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι την σύγκληση του ομοσπονδιακού συμβουλίου, εντός 30 ημερών, για την εκλογή του νέου προέδρου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις