Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέθανε ο τελευταίος Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης

Πέθανε ο τελευταίος Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην υπουργός Άμυνας και τελευταίος Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ντμίτρι Γιαζόφ.

Ο Γιαζόφ, ο οποίος είχε αναμιχθεί στο πραξικόπημα εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991, λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

«Στις 25 Φεβρουαρίου, ο στρατάρχης της ΕΣΣΔ Ντμίτρι Τιμοφέιεβιτς Γιαζόφ απεβίωσε στη Μόσχα έπειτα από μακρά ασθένεια», μετέδωσαν τα πρακτορεία επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στην πρώτη γραμμή από 17 χρονών

Ο Γιαζόφ ήταν ήρωας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό στα 17 του δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία, λέγοντας ότι έχει γεννηθεί το 1923 και όχι τι 1924, προκειμένου να τον δεχτούν.

Πολέμησε στις μάχες του Βολκόφ και του Λένινγκραντ και στην υπεράσπιση των βαλτικών περιοχών από τους ναζί

Υπουργός άμυνας και πραξικόπημα

Υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ από το 1987 έως το 1991, ο Ντμίτρι Γιαζόφ συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991, έναν χρόνο αφού του δόθηκε ο βαθμός του στρατάρχη.

Επρόκειτο για μια απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους ορισμένων στρατιωτικών που δεν επιθυμούσαν την παλιννόστηση του καπιταλισμού. 

Το πραξικόπημα απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν τρεις ημέρες αργότερα, όμως τα γεγονότα αυτά σφράγισαν την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν ήδη εξασθενημένη από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στις δημοκρατίες και θα διαλυθεί τελικά τον Δεκέμβριο του 1991.

Ο Ντμίτρι Γιαζόφ συνελήφθη μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες, αποφυλακίσθηκε το 1993 και αμνηστεύθηκε το 1994.

Μετά τον θάνατό του, απομένει ακόμη εν ζωή μόνον ένας από τους πραξικοπηματίες, ο Όλεγκ Μπακλάνοφ, ο οποίος τη στιγμή του πραξικοπήματος ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας παρά τω προέδρω της ΕΣΣΔ.

Καταδίκη από την Λιθουανία

Το 2019 ο Ντμίτρι Γιάζοφ καταδικάσθηκε ερήμην σε δέκα χρόνια κάθειρξη από τη λιθουανική δικαιοσύνη επειδή, το νέο καθεστώς τον κατηγόρησε πως η συμμετοχή του στο πραξικόπημα ήταν προσπάθεια ενάντια στην ανεξαρτησία της Λιθουανίας από την Σοβιετική Ένωση.

Όμως στη Ρωσία παρέμεινε μια σεβαστή προσωπικότητα. Στις 4 Φεβρουαρίου φέτος παρασημοφορήθηκε από τον ισχυρό υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου «για υπηρεσίες προς την πατρίδα» λόγω της δέσμευσής του υπέρ των βετεράνων.

Έχει παρασημοφορηθεί επίσης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος του απένειμε το 2004 το παράσημο του Τάγματος της Τιμής και το 2014 το παράσημο του Τάγματος του Αλέξανδρου Νιέφσκι.

Η Μόσχα έχει επίσης καταγγείλει την καταδίκη του στη Λιθουανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις