Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πέθανε ο Χαβιέρ Πέρες ντε Κουεγιάρ

Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέρ Πέρες ντε Κουεγιάρ. Το θάνατο του ανακοίνωσε ο γιος του.

Ο Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ άφησε την τελευταία του πνοή στη Λίμα του Περού.

«Ο πατέρας μου πέθανε έπειτα από μια περίπλοκη εβδομάδα, εξέπνευσε στις 20:09 (σ.σ. στις 03:09 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) κι αναπαύεται εν ειρήνη», είπε ο Φρανσίσκο Πέρες δε Κουέγιαρ στον περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ

Ο Περουβιανός διπλωμάτης, ήταν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1982 ως το 1991.

Γεννημένος στη Λίμα το 1920, ο Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ ήταν ο πέμπτος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Υπήρξε πρεσβευτής, υπουργός Εξωτερικών και ταυτόχρονα πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση του Βαλεντίν Πανιάγκουα (22η Νοεμβρίου 2000 – 28η Ιουλίου 2001). Ήταν επίσης υποψήφιος για την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής το 1995, όταν ηττήθηκε από τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Υπήρξε ειδικός επιτετραμμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο (1975-1977).

Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ

Στη σορό του Χαβιέρ Πέρες ντε Κουεγιάρ θα αποδοθούν τιμές αύριο Παρασκευή στο ανάκτορο Τόρε Τάγκλε, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών του Περού, πριν ταφεί στο νεκροταφείο Πρεσβίτερο Μαέστρο της Λίμας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις