Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέθανε η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι

Πέθανε η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Γουίνι Μαντέλα, η πρώην σύζυγος του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ, από τις επιπλοκές μιας «μακροχρόνιας ασθένειας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερώνουμε το κοινό ότι η Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα απεβίωσε στο νοσοκομείο Μίλκπαρκ του Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα 2α Απριλίου» δήλωσε ο Βίκτορ Ντλαμίνι σε ένα δελτίο τύπου.

Η Winnie Madikizela-Mandela πέθανε έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Ιανουάριο αφού είχε παραπονεθεί για απώλεια όρεξης και πως ένα πόδι της πονούσε πολύ.

Από το 2016 μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία για χειρουργικές επεμβάσεις στην πλάτη και το γόνατο.

“Πέθανε ειρηνικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα”.

Η ζωή με τον Νέλσον Μαντέλα

Η Winnie Madikizela-Mandela παντρεύτηκε τον Νέλσον Μαντέλα το 1958. Τέσσερα χρόνια πριν φυλακιστεί για τον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ το 1962.

Στη διάρκεια της 27χρονης φυλάκισής του, η Winnie Madikizela-Mandela αγωνίστηκε για την απελευθέρωσή του και τα δικαιώματα των μαύρων νοτιοαφρικανών.

Έγινε μάλιστα σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Μετά την απελευθέρωση του το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις πρώτες εκλογές μετά το Απαρτχάιντ την έκανε αναπληρωτή υπουργό τεχνών, πολιτισμού, επιστήμης και τεχνολογίας το 1994.

Δύο χρόνια αργότερα τη χώρισε ο Νέλσον Μαντέλα και την έδιωξε από την κυβέρνησή του. Εκείνη ωστόσο κράτησε το όνομά της και παρέμεινε κοντά στον πρώην σύζυγό της μέχρι και τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2013.

Πηγή: Dailymail, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις