Κόσμος

Πέτσας: Δυσκολεύουν οι σχέσεις με την Τουρκία – Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί δυσκολεύει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι θεωρεί απίθανo να διορθωθεί το «λάθος» του Τούρκου προέδρου.

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία» είπε το πρωί της Τρίτης (14.07.2020) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που μέσω του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση για την Αγιά Σοφιά.

Click4more Αγιά Σοφιά: Αυτές είναι οι οδηγίες για τις αγιογραφίες – Έτσι θα γίνει τζαμί

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως ενώ η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, «έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη (…) Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο, αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς  σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.

Κατά τον Στέλιο Πέτσα, η μετατροφή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Το βίντεο που θεραπεύει τους ΑΙ Γκόλντμπεργκ, Ντε Νίρο και Ρόμπερτς και η συνομιλία με τον Ρούζβελτ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε ξανά την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή τη φορά για να σατιρίσει τους επικριτές του, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνομίλησε με το ψηφιακό ολόγραμμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ γιατρός με τη χρήση ΑΙ
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν θα δώσει το παρών στις τελετές κηδείας του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, για λόγους ασφαλείας
«Μου είπαν ότι θέλει να βγει έξω - Θέλει να συναντήσει κόσμο - Όμως, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να έρθει», ανέφερε ο Ελάχι, εκπρόσωπος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Δίκη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία: Επιχειρηματίας έδωσε 150.000 ευρώ για «συμβόλαιο θανάτου»
Η δημοσιογράφος έφερε στο φως υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην τεράστια έρευνα για τα «Panama Papers» - Σε κουτί παπουτσιών κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της η βόμβα
Γιόργκεν Φένεκ