Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε συνεδρίαση στα… αλβανικά!

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε συνεδρίαση στα… αλβανικά!
photo αρχείο Reuters

Ο πρόεδρος της Βουλής στην ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, προέδρευσε για πρώτη σε συνεδρίαση της ολομέλειας στην… αλβανική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον νόμο για την χρήση των γλωσσών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στην ΠΓΔΜ, δίνει το δικαίωμα να προεδρεύει στις συνεδριάσεις στην μητρική του γλώσσα, στην περίπτωση που αυτή ομιλείται από τουλάχιστον 20% του πληθυσμού της χώρας, όπως συμβαίνει με την αλβανική.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Μίτσεφσκι, ο οποίος υποστήριξε πως ο Τζαφέρι δεν μπορεί να προεδρεύει στην αλβανική γλώσσα, μέχρι η συγκεκριμένη αλλαγή που προβλέπει ο νόμος για την χρήση των γλωσσών να ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Τζαφέρι,ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, απέρριψε τις ενστάσεις αυτές του VMRO-DPMNE, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος στην ΠΓΔΜ για την χρήση των γλωσσών έχει τεθεί σε ισχύ και του παρέχει αυτό το δικαίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις