Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Η εισαγγελία της Ρώμης απέρριψε αίτημα για αναψηλάφηση της υπόθεσης δολοφονίας του σκηνοθέτη

Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Η εισαγγελία της Ρώμης απέρριψε αίτημα για αναψηλάφηση της υπόθεσης δολοφονίας του σκηνοθέτη

Στο κενό έπεσε το αίτημα για αναψηλάφηση της υπόθεσης της δολοφονίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, καθώς η εισαγγελία της Ρώμης απάντησε «όχι» και στον θάνατο του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία.

Η δολοφονία του Ιταλού ποιητή, σκηνοθέτη, συγγραφέα και δημοσιογράφου, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, έγινε στις 2 Νοεμβρίου του 1975 στην Όστια, παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης. Στο αίτημα για αναψηλάφηση είχε ζητηθεί μεταξύ άλλων και για να διαπιστωθεί σε ποιούς ανήκαν τα ίχνη τριών διαφορετικών dna που εντόπισαν οι καραμπινιέροι στο σημείο της δολοφονίας.

«H απόφαση αυτή αποτελεί ήττα για όλους όσοι πιστεύουν ότι το ιταλικό κράτος πρέπει να εγγυάται την απόδοση δικαιοσύνης, ιδίως σε αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Στέφανο Ματσιόνι, ο δικηγόρος που είχε καταθέσει το αίτημα αναψηλάφησης της δολοφονίας του σκηνοθέτη ως εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών της περιφέρειας της Ρώμης, καθώς και εξ ονόματος του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γκριέκο και του σεναριογράφου Τζοβάνι Τζοβανέτι.

Ο Στέφανος Ματσιόνι δήλωσε ότι «είναι σαφές πως ο Πίνο Πελόζι δεν μπορεί να θεωρηθεί ο μόνος υπεύθυνος της δολοφονίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι» και διερωτήθηκε «για ποιο λόγο δεν διατάσσονται νέες έρευνε;ς» και «γιατί δεν γίνονται νέες αναλύσεις από τα ίχνη dna που βρέθηκαν από τους καραμπινιέρους και ούτε δίδεται μια πειστική απάντηση σχετικά με το πραγματικό κίνητρο της δολοφονίας αυτής;».

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη.

Ο θάνατός του ήταν φριχτός.

Πατήθηκε αρκετές φορές από αυτοκίνητο (ήταν δικό του), ενώ μέρος του σώματός του κάηκε με βενζίνη μετά τον θάνατό του.

Για πολύ καιρό η δολοφονία παρέμεινε άλυτη. Αρχικά είχε αποδοθεί σε φόνο εκδίκησης τύπου μαφίας.

Οι αρχές συνέλαβαν ως ύποπτο, τον τότε 17χρονο Πίνο Πελόζι, ο οποίος πέθανε το 2017.

Ο νεαρός τότε Ιταλός είχε συλληφθεί να οδηγεί το αυτοκίνητο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με το οποίο δολοφονήθηκε ο σκηνοθέτης. Λίγο μετά ομολόγησε τον φόνο και καταδικάστηκε το 1976.

Το 2005 ο Πίνο Πελόζι άλλαξε στάση και είπε ότι αποσύρει την την ομολογία του, υποστηρίζοντας ότι δεν σκότωσε αυτός τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, αλλά κάποιοι άγνωστοι. Μάλιστα ανέφερε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει τον φόνο, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του και την ζωή μελών της οικογένειάς του.

Μετά την αναίρεση της ομολογίας του, οι αρχές ξεκίνησαν νέα έρευνα. Μάλιστα βρέθηκαν ενδείξεις ότι η δολοφονία του σκηνοθέτη ίσως έγινε από εκβιαστές, οι οποίοι είχαν κλέψει μερικές μπομπίνες της πολυσυζυτημένης ταινίας του: «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα»  και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι σχεδίαζε να τους συναντήσει στη Στοκχόλμη. Οι δικαστές έκριναν τότε ότι οι ενδείξεις δεν ήταν αρκετές για να ξανανοίξουν την υπόθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις