Κόσμος

Πιο “φονική” από ποτέ η Μεσόγειος το πρώτο επτάμηνο του 2018 – Τουλάχιστον 1.600 πρόσφυγες νεκροί

Πιο "φονική" από ποτέ ήταν η Μεσόγειος τους πρώτους μήνες του 2018 καθώς τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο φέτος, «τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν στη προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η UNHCR.

«Ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη μειώθηκε (-41%), τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς», υπογραμμίζεται στην έκθεση της οργάνωσης που φέρει τον τίτλο «Απελπισμένα ταξίδια» και στην οποία καταγράφεται πως μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου, «ένας άνθρωπος στους 18» πεθαίνει ή εξαφανίζεται στη θάλασσα προσπαθώντας να διαπλεύσει την κεντρική Μεσόγειο, ενώ ήταν «ένας στους 42 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου το 2017».

«Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η Μεσόγειος είναι ένα από τα πιο φονικά θαλάσσια περάσματα στον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωση η Πασκάλ Μορό, διευθύντρια του γραφείου της UNHCR για την Ευρώπη.

«Με τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, το θέμα δεν είναι πλέον αν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τον αριθμό των αφίξεων αλλά μάλλον αν μπορεί να βρει την ανθρωπιά ώστε να σώσει ζωές», πρόσθεσε.

Οι χώρες με τις περισσότερες αφίξεις

Εξάλλου, στη διάρκεια του 2018, οι διαδρομές που ακολούθησαν οι μετανάστες στη Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Έτσι, οι αφίξεις στις ισπανικές ακτές έχουν φθάσει τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου στο 130% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017 (27.600 άτομα έναντι 12.100 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017).

Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 81% στη διάρκεια της ίδιας περιόδου (18.500 έναντι 95.200), ενώ στη διαδρομή που διέρχεται από την Ελλάδα σημειώθηκε άνοδος του αριθμού των αφίξεων (+88%, 26.000 έναντι 13.800).

Στη διαδρομή μέσω Ισπανίας, το 2018, το 75% των μεταναστών είναι άνδρες (το 10% είναι γυναίκες, τα υπόλοιπα παιδιά), η χώρα καταγωγής των οποίων είναι κυρίως η Γουινέα (3.100), το Μαρόκο (2.600), το Μαλί (2.200), η Ακτή Ελεφαντοστού (1.200) και η Συρία (1.000).

Στη διαδρομή μέσω Ιταλίας, το 71% είναι άνδρες (10% γυναίκες), η χώρα καταγωγής των οποίων είναι κυρίως η Τυνησία (3.300), η Ερυθραία (2.900), η Σουδάν (1.600), η Νιγηρία (1.250) και η Ακτή Ελεφαντοστού (1.000).

Τέλος, στη διαδρομή μέσω Ελλάδας, το 40% είναι άνδρες, το 36% γυναίκες και το 24% παιδιά, η χώρα καταγωγής των οποίων είναι κυρίως η Συρία (5.750), το Ιράκ (3.450), το Αφγανιστάν (2.450), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (800) και η Παλαιστίνη (600).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης