Κόσμος

Πιο κοντά… από ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε η διευθύντρια του Ερευνητικού Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό (UNIDIR), χαρακτηρίζοντας το θέμα "κατεπείγον" και προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να το αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρενάτα Ντουάν σημείωσε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις εφαρμόζουν προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων τους. Παράλληλα, το τοπίο όσον αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών αλλάζει, εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Οι παραδοσιακές συμφωνίες περί ελέγχου των εξοπλισμών διαβρώνονται εξαιτίας της ανάδυσης νέων ειδών πολέμου και νέων τεχνολογιών που θολώνουν τα όρια μεταξύ επίθεσης και άμυνας, είπε η Ντουάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Αν και οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό έχουν βαλτώσει εδώ και δύο δεκαετίες, 122 χώρες έχουν υπογράψει μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων – κάποιες εν μέρει από απογοήτευση, άλλες επειδή κατανοούν τους κινδύνους.

“Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι ιδιαίτερα υψηλός τώρα και ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, τόνισε.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων στηρίχθηκε από την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργησή τους, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017. Μέχρι στιγμής η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από 23 χώρες, αλλά χρειάζεται 50 για να τεθεί σε ισχύ. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις αντιτίθενται σθεναρά. Η Κούβα την επικύρωσε το 2018, 56 χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων, το πιο κοντινό σημείο στον πυρηνικό πόλεμο που έχει φτάσει ποτέ ο κόσμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8