Κόσμος

Πιτ Χέγκσεθ: Η Κίνα κάνει «πρόβες» για εισβολή στην Ταϊβάν

Κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιφέρεια της Ασίας να «αυξήσουν γρήγορα» τις στρατιωτικές δαπάνες τους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην εκτίμηση ότι η Κίνα κάνει «πρόβες» πολέμου για εισβολή στην Ταϊβάν προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ στο πλαίσιο του Διαλόγου Σάγκρι-Λα της Σιγκαπούρης, του κυριότερου φόρουμ για την ασφάλεια και την άμυνα στην περιοχή της Ασίας.

Ο Πιτ Χέγκσεθ ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας επιδίδονται σε «πρόβες» ενόψει εισβολής στην Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο έχει πολλαπλασιάσει τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο, την οποία θεωρεί κινεζική επαρχία, τους τελευταίους μήνες.

«Το γεγονός ότι ο Σι (σ.σ. Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας) έχει διατάξει τον στρατό του να έχει τη δυνατότητα να εισβάλλει στην Ταϊβάν ως το 2027 είναι δημόσια γνωστό. Ο PLA (σ.σ. Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) αυξάνει τις δυνατότητές του προς τον σκοπό αυτό κι εκπαιδεύεται καθημερινά, κάνει πρόβες» προτού περάσει στη δράση, επέμεινε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Πιτ Χέγκσεθ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πήγαν για να «μείνουν» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το «θέατρο προτεραιότητας» για την Ουάσιγκτον σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η Αμερική είναι υπερήφανη που επιστρέφει στον Ινδο-Ειρηνικό κι είμαστε εδώ για να μείνουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός επιμένοντας στο ότι αυτή η περιοχή είναι το «θέατρο» επιχειρήσεων στο οποίο δίνει την «προτεραιότητα» η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιφέρεια της Ασίας να «αυξήσουν γρήγορα» τις στρατιωτικές δαπάνες τους.

«Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό μπορούν και πρέπει να αυξήσουν γρήγορα τα ίδια μέσα τους για την άμυνα», υπογραμμίζοντας «η αποτροπή δεν είναι φθηνή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ – Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των ΗΠΑ
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο οποίος διαρκεί σχεδόν έξι μήνες
Στενά του Ορμούζ
Η Ιρανή φοιτήτρια με τα εσώρουχα που έγινε σύμβολο: «Την κρατούσαν δεμένη και της έκαναν αντιψυχωσικές ενέσεις»
Η ίδια καταγγέλλει ότι κατά τη μεταφορά της στο αστυνομικό τμήμα το κεφάλι της τοποθετήθηκε ανάμεσα στα πόδια γυναίκας αστυνομικού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει
Ιράν
Το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ και προκαλεί τον Τραμπ: «Δεν θα κατακτηθούν με tweets και αεροπλανοφόρα»
Χώρες όπως το Κατάρ και το Πακιστάν λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με σκοπό τον αμοιβαίο έλεγχο των Στενών του Ορμούζ
Στενά του Ορμούζ