Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η ΕΕ υπό νέες πιέσεις – Εμπόδιο οι επιφυλάξεις της Γερμανίας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η ΕΕ υπό νέες πιέσεις – Εμπόδιο οι επιφυλάξεις της Γερμανίας

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζονται να βρουν τρόπο να βγουν από το ατέρμονο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας και το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για αυστηρούς όρους στην συμφωνία που προτείνεται. 

Μετά από πολύμηνες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις, οι 27 υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποπειραθούν ξανά σήμερα (19.12.2022) να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα, στις Βρυξέλλες επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών, ξεπερνώντας τις ενστάσεις της Γερμανίας ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε την περασμένη εβδομάδα στάθηκε δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο που διαρκεί εδώ και μήνες για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιδρώντας, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα (19.12.2022).

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία. 

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί. Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις