Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πλάνταξε ο Μπάιντεν με την “έκπληξη” του Ομπάμα [pics, vids]

Πλάνταξε ο Μπάιντεν με την “έκπληξη” του Ομπάμα [pics, vids]

Η σχέση τους στενή τόσο που τους… κοροϊδεύουν για “bromance”. Δούλεψαν μαζί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και πριν φύγουν από τον Λευκό Οίκο για να δώσουν τις θέσεις τους σε Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια έκπληξη για τον “αδερφό” του, Τζο Μπάιντεν. Και τον έκανε να πλαντάξει στο κλάμα.

Σε μια ειδική τελετή, το βράδυ της Πέμπτης (12.01.2017) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τίμησε τον «καλύτερο αντιπρόεδρο που έχουμε δει ποτέ», τον Τζο Μπάιντεν με την ύψιστη τιμή του αμερικανικού κράτους, το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Η ιδιαιτερότητα είναι πως ο αντιπρόεδρός του, δεν είχε ιδέα.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο να ανέβει στο βήμα, κρατώντας το Μετάλλιο της Ελευθερίας, ο Τζο Μπάιντεν γύρισε την πλάτη του και απομακρύνθηκε λίγο για να σκουπίσει με ένα μαντήλι τα δάκρυά του. Όσοι βρίσκονταν εκεί, ανάμεσά τους η Τζιλ Μπάιντεν, η Μισέλ, η Μαλία και η Σάσα Ομπάμα, σηκώθηκαν όρθιοι για να αποθεώσουν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο.

«Δεν μετάνιωσα ποτέ για την απόφαση αυτή», είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην επιλογή που έκανε πριν από οκτώ χρόνια να αναθέσει την αντιπροεδρία στον Μπάιντεν, τιμώντας τον «λέοντα της αμερικανικής ιστορίας». Μίλησε για τον άνθρωπο Μπάιντεν, που δίνει το προσωπικό του κινητό σε ανθρώπους που παλεύουν με τον καρκίνο ή χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια, για τον άνθρωπο που Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής είχε δηλώσει πως «αν δεν συμπαθείς τον Τζο Μπάιντεν ως άνθρωπο, τότε έχεις πρόβλημα».

Η απονομή του Μεταλλίου της Ελευθερίας στο Τζο Μπάιντεν είναι η τελευταία τιμή που αποδίδει ο Μπαράκ Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Και έκανε τον αντιπρόεδρό του να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Δάκρυα που κυλούσαν στο πρόσωπό του τη στιγμή που ο Ομπάμα του περνούσε γύρω από το λαιμό την ύψιστη τιμή του κράτους των ΗΠΑ.

Για αρκετά λεπτά τα χειροκροτήματα δόνησαν την αίθουσα του Λευκού Οίκου. Χρειάστηκε ένα νεύμα από τον ίδιο τον Μπάιντεν για να σταματήσουν. Και η πρώτη του ατάκα έκανε τους πάντες να ξεσπάσουν σε γέλια: «Ρισέτι, απολύεσαι!». Όπου… Ρισέτι, διευκρίνισε για τον Τύπο, ο επιτελάρχης του, ο οποίος προφανώς γνώριζε για τη βράβευση αλλά του το κράτησε κρυφό για να μην χαλάσει την έκπληξη του Ομπάμα.

Και στο λόγο του, ο Μπάιντεν είχε μόνο καλά λόγια για τον Ομπάμα. «Νόμιζα πως θα ερχόμασταν με τη Τζιλ για να συναντήσουμε τη Μισέλ και μέλη του προσωπικού και να αποχαιρετίσουμε ο ένας τον άλλο». Μίλησε για την οικογένειά του, όταν έμεινε μόνος με τους γιους του μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, πως γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του Τζιλ, που του χάρισε «τον έρωτα της ζωής μου», την κόρη του Άσλεϊ.

Θυμήθηκε πως του συμπαραστάθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ο γιος του Μπο, που έφυγε πριν μερικά χρόνια από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, έπρεπε να παραιτηθεί από εισαγγελέας εξαιτίας της ασθένειάς του που του προκαλούσε πρόβλημα στην ομιλία. Ο γιος του δεν είχε άλλο εισόδημα και ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να πουλήσει το σπίτι του για να τον βοηθήσει. «Σε ένα προσωπικό γεύμα, όπως κάνουμε κάθε εβδομάδα, αυτός ο άνθρωπος με έπιασε από τους ώμους και μου είπε: μην πουλήσει το σπίτι. Το αγαπάς. Είπα, δεν είναι πρόβλημα. Μου είπε: μην το πουλήσεις, θα σου δώσω εγώ τα λεφτά. Υποσχέσου μου πως δεν θα το πουλήσεις».

«Ελπίζω ότι ο αστερίσκος που θα συνοδεύει στην ιστορία το όνομά μου όταν θα μιλούν για την προεδρία αυτή θα λέει ότι συμμετείχα στο ταξίδι ενός σπουδαίου ανθρώπου που έκανε σπουδαία πράγματα για τη χώρα αυτή», είπε ο Μπάιντεν. «Ήταν μία απίστευτη περιπέτεια», τόνισε και αναφερόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την «ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια» του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Λευκός Οίκος, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε