Κόσμος

Πλησιάζουν τους χίλιους οι νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο φέτος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο θάνατος τουλάχιστον 57 ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης αυτή την εβδομάδα ανεβάζει σε περίπου 970 τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Μεταξύ των θυμάτων αυτής της νέας τραγωδίας είναι 20 γυναίκες και δύο παιδιά μικρής ηλικίας, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το πλοιάριο είχε φύγει προχθές Κυριακή από την πόλη Χομς της Λιβύης, περίπου 120 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη προτού αντιμετωπίσει μηχανικά προβλήματα και ναυαγήσει.

“Ντόπιοι ψαράδες και οι Λίβυοι λιμενοφύλακες διέσωσαν 18 ανθρώπους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Πολ Ντίλον.

“Οι επιζώντες δήλωσαν στις ομάδες μας που συναντούν συχνά τέτοιες σπαρακτικές σκηνές πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι.”

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ομάδες του ΔΟΜ παρείχαν ιατρική βοήθεια, νερό και τρόφιμα στους επιζώντες, που προέρχονται από τη Νιγηρία, την Γκάνα και την Γκάμπια.

“Η τραγωδία αυτή ανεβάζει σε περίπου 970 τον αριθμό των θανάτων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου το 2021”, είπε.

Ο ΔΟΜ κατέγραψε αύξηση των αναχωρήσεων μεταναστών, των αναχαιτίσεων και των αφίξεων στην κεντρική Μεσόγειο φέτος.

“Ζητώντας καλύτερες πρακτικές διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, καλύτερη διακυβέρνηση των μεταναστευτικών ροών και μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια πιο σαφή, ασφαλή και ανθρωπιστική προσέγγιση αυτού του θέματος, αρχής γενομένης με το να σώζουμε ζωές στη θάλασσα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εκτίμησε πως “έφθασε η ώρα” για την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης που θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη.

Ο Ντίλον είπε πως δεν γνωρίζει αν οι 18 επιζώντες οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου μεταφέρονται τακτικά οι μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα.

Παρά την αβεβαιότητα που επιμένει, η Λιβύη παραμένει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη από τις ιταλικές ακτές, που απέχουν περίπου 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές.

ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ καταγγέλλουν συχνά την επιστροφή στη Λιβύη μεταναστών που αναχαιτίζονται στη θάλασσα και τις οικτρές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα