Τετάρτη, 21 Φεβ.
14oC Αθήνα

Πλούσιοι Κινέζοι δεν παντρεύονται λόγω ύφεσης της οικονομίας – Μείωση ρεκόρ των γάμων και εκτόξευση ανεργίας

Πλούσιοι Κινέζοι δεν παντρεύονται λόγω ύφεσης της οικονομίας – Μείωση ρεκόρ των γάμων και εκτόξευση ανεργίας
Reuters

Στην Κίνα εύποροι νέοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχουν τα οικονομικά περιθώρια να παντρευτούν. Ο λόγος που επικαλούνται είναι η εντεινόμενη επιβράδυνση της εθνικής οικονομίας.

Όπως πολλοί άλλοι νεαροί επιχειρηματίες της Κίνας, έτσι και ο Βίκτορ Λι βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές στην τεράστια ασιατική χώρα.

Ο εύπορος επιχειρηματίας της Σανγκάης δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν γάμο.

«Είναι πολύ ακριβό για εμάς να παντρευτούμε, ιδιαίτερα σε μία μεγάλη πόλη όπως η Σανγκάη», δήλωσε ο 32χρονος, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την εκδήλωση γνωριμίας για εύπορους και με υψηλή μόρφωση εργένηδες σε jazz bar της πόλης. «Σε ό,τι αφορά την οικονομική δυνατότητα, σίγουρα ασκεί μεγάλη πίεση σε νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου εμού».

Καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιλέγει να μην παντρευτεί λόγω των αδύναμων προοπτικών απασχόλησης εν μέσω ανεργίας ρεκόρ στους νέους και διαχρονικά χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παράγοντες που οδήγησαν σε μείωση ρεκόρ των γάμων το 2022.

Η απροθυμία να προχωρήσουν σε γάμο προκαλεί ανησυχία στους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μείωση στις γεννήσεις και τη ταχεία γήρανση του πληθυσμού σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πολυπληθέστερη του κόσμου και όπου τα ποσοστά γάμων συνδέονται στενά με τα ποσοστά γεννήσεων καθώς οι άγαμες μητέρες συχνά αποκλείονται από επιδόματα για την ανατροφή παιδιών.

Όλο και περισσότεροι 35άρηδες και άνω έχουν «εγκαταλείψει» την ιδέα του γάμου

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται αύριο αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθυσμός μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, δημιουργώντας εκ νέου ανησυχίες περί δημογραφικής κάμψης.

Πέρυσι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «καλλιεργηθεί ενεργά μια νέα κουλτούρα γάμου και απόκτησης παιδιών» για να ενισχυθεί η εθνική ανάπτυξη. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης ανακοινώσει σειρά μέτρα για να ενθαρρύνουν τις νέες οικογένειες, όπως μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις στέγης, καθώς και οικονομικές «ανταμοιβές» για γάμους στην περίπτωση που η νύφη είναι 25 ετών ή νεότερη.

Η Τζούλια Μενγκ, της οποίας η εταιρία «Julia’s Events» διοργάνωσε την εκδήλωση για τους εργένηδες στη Σανγκάη, δήλωσε ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ηλικίας 35 ετών και άνω έχει ουσιαστικά «εγκαταλείψει» την ιδέα του γάμου.

Οι νεότεροι Κινέζοι, όπως ο Τζακ Τζιανγκ που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δηλώνουν ότι θέλουν να παντρευτούν αλλά οι υψηλές τιμές ακινήτων, οι αβέβαιες προοπτικές απασχόλησης και η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν βοηθούν.

«Δεν είναι ότι θέλουμε να μείνουμε ανύπαντροι, είναι η δομή των πόλεων, η οικονομική κατάσταση που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 32χρονος επιχειρηματίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις