Κόσμος

ΠΟΕ: Παράνομη η επιβολή φόρων από Ε.Ε. σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Η επιτροπή του ΠΟΕ τάχθηκε με το μέρος των ΗΠΑ, αλλά και της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν, στην αγωγή τους κατά της ΕΕ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κακώς επιβάλλει δασμούς σε τρεις τύπους ηλεκτρονικών προϊόντων που εισάγει από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες, δήλωσαν σήμερα πηγές μέσα από τον ΠΟΕ.

Η επιτροπή του ΠΟΕ τάχθηκε με το μέρος των ΗΠΑ, αλλά και της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν, στην αγωγή τους κατά της ΕΕ και απεφάνθη ότι η επιβολή δασμών στις επίπεδες οθόνες, τους πολυλειτουργικούς εκτυπωτές και τους αποκωδικοποιητές τηλεόρασης παραβιάζει μία συμφωνία του ΠΟΕ.

Η Συμφωνία για την Τεχνολογία της Πληροφορικής υπεγράφη το 1996 και προβλέπει τη μη επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτές για να προωθηθεί η αγορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Όμως η ΕΕ ισχυρίζεται ότι αφού προστίθενται επιπλέον λειτουργίες αυτά τα προϊόντα πλέον μπορούν να θεωρηθούν καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία δεν καλύπτονται από την εν λόγω συμφωνία. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΕ επέβαλε δασμούς από 6 έως 14% στα τρία αυτά προϊόντα.

“Τα περισσότερα από τα επιχειρήματά μας έγιναν δεκτά από την επιτροπή”, δήλωσε ένας αξιωματούχος από μία από τις χώρες που προσέφυγαν στον ΠΟΕ.

Η επιτροπή του ΠΟΕ έδωσε μία εμπιστευτική έκθεση στα ενδιαφερόμενα μέλη την Παρασκευή. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τον Αύγουστο, αφού μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες του ΠΟΕ. Μετά τη δημοσιοποίησή της η ΕΕ έχει 60 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οδικός χάρτης 60 ημερών και συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ στις συνομιλίες θρίλερ ΗΠΑ – Ιράν στην Ελβετία
Οι συζητήσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης θα συνεχιστούν επί ελβετικού εδάφους σε τεχνικό επίπεδο για το υπόλοιπο της εβδομάδας - «Πρώτη πραγματική δοκιμή» μίας διαδικασίας αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, JD Vance σε ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων στο πολυτελές ξενοδοχείο στο Burgenstock της Ελβετίας