Κόσμος

Ποιος “σκότωσε” τον Μπόρις Μπερεζόφσκι;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει η βρετανική Αστυνομία. Ήδη, έγινε μια πρώτη έρευνα στο σπίτι του Μπόρις Μπερεζόφσκι, Ρώσου ολιγάρχη και ορκισμένου εχθρού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο και τα σενάρια συνωμοσίας άρχισαν να… υφαίνονται μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως μόλις πριν μια εβδομάδα, με χειρόγραφη επιστολή του, ο Μπερεζόφσκι είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν, παρακαλώντας τον να του επιτρέψει να επιστρέψει στην πατρίδα.

Σήμερα Κυριακή, οι ειδικοί ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας για πυρηνικές, ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές απειλές ανακοίνωσαν ότι “δεν βρήκαν κάτι ύποπτο” στο σπίτι του Ρώσου μεγιστάνα στο Άσκοτ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όπου ζούσε εξόριστος.

“Οι ειδικοί ερευνητές δεν βρήκαν κάτι ύποπτο στην κατοικία και διεξάγουμε τώρα τις συνήθεις έρευνες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας της κοιλάδας του Τάμεση.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Σάιμον Μπόουντεν δήλωσε πως, “υπό το φως των συμπερασμάτων των ειδικά εκπαιδευμένων ερευνητών”, ήρθη στο μεγαλύτερο μέρος του ο αποκλεισμός της περιοχής γύρω από την ιδιοκτησία, στον οποίο είχε προχωρήσει νωρίτερα η αστυνομία.

“Το εγκληματολογικό τμήμα διεξάγει τώρα μια πλήρη και σε βάθος έρευνα για να προσδιορίσει τις συνθήκες του θανάτου” του Μπερεζόφσκι, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, επί σειρά ετών αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 67 ετών σε συνθήκες που η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε “ανεξήγητες”, ενώ ένας Ρώσος δικηγόρος υποστηρίζει πως ο Μπερεζόφσκι αυτοκτόνησε.

Ήταν ένας “ανίσχυρος εχθρός”, η επιρροή του οποίου “πλησίαζε το μηδέν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Οι επικρίσεις που διατύπωνε από το Λονδίνο ο Μπερεζόφσκι εναντίον του ρωσικού καθεστώτος άφηναν “αδιάφορο” τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Πέσκοφ μιλώντας στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι είχε “ένα πολύ σημαντικό ρόλο” στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990, πριν από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και την εξορία του ολιγάρχη στο Λονδίνο, παραδέχθηκε ο Πέσκοφ.

“Θα απέφευγα να υπερτιμήσω το ρόλο του στη δεκαετία του 2000, ήταν μάλλον ελάχιστος. Δεν είχε απολύτως καμιά επιρροή εδώ (στη Ρωσία) και το ενδιαφέρον για το πρόσωπό του στην Αγγλία μειωνόταν και ο ρόλος του περιοριζόταν, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στο μηδέν”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός βρέθηκε ο Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο Αμπράμοβιτς νικητής στη νομική μάχη της χρονιάς – Όλο το παρασκήνιο της δίκης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1