Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πόλεμος” Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας! Έτοιμο για αντίποινα το Τόκιο

“Πόλεμος” Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας! Έτοιμο για αντίποινα το Τόκιο

Η Ιαπωνία θα είναι αναγκασμένη να ανταποδώσει στην περίπτωση που οι αρχές της Νότιας Κορέας προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ιαπωνικών εταιρειών προκειμένου να δώσουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διμερούς διένεξης όσον αφορά Νοτιοκορεάτες που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά για αυτές την περίοδο της ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης Τάρο Άσο σήμερα, επιμένοντας στο ότι εάν η Σεούλ προχωρήσει, θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Θα πρόκειται «σαφώς» για ενέργειες «που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο· αυτή είναι η θέση μας», τόνισε ο Άσο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για το ζήτημα.

«Εάν πόροι (εταιρειών της Ιαπωνίας) κατάσχονταν (…) δεν θα είχαμε καμία άλλη επιλογή περα από το να ανταποδώσουμε, επομένως πρέπει να αποφύγουμε να συμβεί αυτό», συμπλήρωσε ο Άσο.

Νωρίτερα σήμερα, η Nippon Steel Corp ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση δικαστηρίου της Νότιας Κορέας που επιτρέπει την κατάσχεση πόρων της στη χώρα προκειμένου να πωληθούν ώστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να διανεμηθεί ως αποζημίωση σε θύματα της πρακτικής της εξαναγκαστικής εργασίας την περίοδο της κατοχής της νοτιοκορεατικής επικράτειας από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα.

Η ετυμηγορία ακολούθησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας το 2018, κατά την οποία η Nippon Steel οφείλει να δώσει ως αποζημίωση ποσό 100 εκατ. γουόν (πάνω από 71.000 ευρώ) σε καθέναν από τέσσερις Νοτιοκορεάτες που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά για αυτήν κατά τη διάρκεια της κατοχής (1910-1945).

Κατώτερο δικαστήριο ενέκρινε το 2019 την κατάσχεση μέρους των πόρων της Nippon Steel στη νοτιοκορεατική επικράτεια. Το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως το περιφερειακό δικαστήριο της Ντέγκου όρισε τον Ιούνιο πως η διαδικασία θα ξεκινούσε σήμερα Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προσήκοντα μέτρα με βάση τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και άλλες περιστάσεις», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Nippon Steel. «Θα ασκήσουμε άμεσα έφεση εναντίον των διαδικασιών κατάσχεσης πόρων μας που άρχισαν τα μεσάνυχτα της 4ης Αυγούστου», πρόσθεσε η ίδια.

Διακυβεύονται 81.075 μετοχές που διακρατεί η Nippon Steel στην PNR, κοινοπραξία με τη νοτιοκορεάτικη χαλυβουργία POSCO, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. γουόν, κατά μια εκτίμηση που μεταδόθηκε από το Γιονάπ. Η Nippon Steel δικαιούται να ασκήσει έφεση μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιμένει στην πάγια θέση της ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις πρέπει να διευθετούνται βάσει της συνθήκης του 1965, με την οποία εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις των δύο κρατών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις