Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε για τον χάλυβα! Υψηλούς δασμούς εξήγγειλε ο Τραμπ

Πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε για τον χάλυβα! Υψηλούς δασμούς εξήγγειλε ο Τραμπ

Υψηλούς δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Ε.Εμ η οποία του υπόσχεται… σθεναρή απάντηση.

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο Τρμπ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου, των οποίων τα συμφέροντα θέλει να προωθήσει.

«Και θα εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Τραμπ μίλησε για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες χώρες θα αφορούν.

«Πρέπει να ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας» επισήμανε απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο Λιου Χε, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κίνας, βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου όχι όμως και με τον Τραμπ.

Στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, η Wall Street κατέγραψε πτώση σήμερα, καθώς οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Γύρω στις 21.20 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 561,04 μονάδων (-2,24%) στις 24.468,16 μονάδες.

Ε.Ε: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Από την μεριά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, που φαίνεται πως αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας» επεσήμανε ο Γιούνκερ σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ημερών μια πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ…» τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις