Κόσμος

“Πόλεμος” στη Γαλλία για τις διαδηλώσεις των συνδικάτων

Oι γαλλικές αρχές ζήτησαν σήμερα από τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στο Παρίσι και να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε μια και μόνο συγκέντρωση σε συγκεκριμένο χώρο με την ελπίδα να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας που αμαύρωσαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Τα συνδικάτα, που οργανώνουν εδώ και μήνες πορείες εναντίον του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απάντησαν ότι το να επιβληθεί απαγόρευση σε μια πορεία είναι κάτι το απαράδεκτο και ότι θα επιμείνουν στα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γαλλίας την προσεχή Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την πραγματοποίηση μιας πορείας διαμαρτυρίας εάν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν συμμορφωθούν με τα αιτήματά της.

Η ένταση εξάλλου μεταξύ των κυβερνώντων και των εκπροσώπων των εργαζομένων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, ανάμεσά τους το σκληροπυρηνικό CGT, αυξήθηκε ραγδαία μετά την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας κατά τη διάρκεια μιας πορείας στους δρόμους του Παρισιού την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέστρεψαν βιτρίνες και προσόψεις καταστημάτων, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκάλεσαν φθορές σε πεζοδρόμια και έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων σε ένα παιδικό νοσοκομείο κατά τα διάρκεια οδομαχιών την περασμένη Τρίτη. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση και δεκάδες τραυματίστηκαν και στις δύο πλευρές.

«Δεδομένης της έντασης και των πρόσφατων συγκρούσεων… το να πραγματοποιηθεί άλλη μια πορεία όπως αυτή την 23η Ιουνίου δεν είναι πιθανό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.

Προκειμένου να «διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης» με την προστασία ωστόσο της «δημόσιας τάξης», ο υπουργός προτείνει στους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν «μια στατική συγκέντρωση», η οποία σύμφωνα με την αστυνομία «θα επιτρέψει την καλύτερη επίβλεψη και την καλύτερη προστασία της διαδήλωσης».

Ένας εκ των επικεφαλής της αστυνομίας έκανε μια παρόμοια δήλωση νωρίτερα σήμερα, ωστόσο την απάντηση των συνδικάτων μάλλον δεν την περίμεναν οι αρχές: στελέχη των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους.

Βασικό επιχείρημα άλλωστε των συνδικάτων είναι ότι τα πρόσωπα που προκαλούν τα επεισόδια δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το κίνημά τους.

«Δεν μπορώ να διακρίνω κάτι που θα μπορούσε να μας πιέσει να απαρνηθούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να διαδηλώσουμε» επισήμανε ο επικεφαλής το CGT στην περιοχή του Παρισιού, Πασκάλ Ζολί, στο Ρόιτερς.

Το να κάνουμε πορεία σε ένα τετράγωνο αντί να διαδηλώσουμε για να διαμαρτυρηθούμε «δεν είναι αποδεκτό» επισήμανε ο Γκαμπριέλ Γκοντί, υψηλόβαθμο στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης FO.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ