Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: 8.000 Βρετανοί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: 8.000 Βρετανοί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Περίπου 8.000 Βρετανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι σε γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη μαζί με άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.

Δεκάδες άρματα μάχης και 120 τεθωρακισμένα οχήματα θα αναπτυχθούν φέτος το καλοκαίρι από τη Φινλανδία ως τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που έχει οργανωθεί εδώ και καιρό και ενισχύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης ουδέποτε ήταν τόσο σημαντική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) είναι ένας συνασπισμός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και οκτώ χωρών εταίρων: της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Βρετανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Φινλανδία για να συμμετάσχουν σε μια άσκηση που «θα βελτιώσει την ικανότητα των βρετανικών και των φινλανδικών δυνάμεων να εργάζονται δίπλα-δίπλα στο πλάισιο της JEF, απόθαρρύνοντας τη ρωσική επίθεση στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής».

Το Μάιο άλλα βρετανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λετονία στο πλευρό 18.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και Δανοί που αποτελούν τμήμα της «Ενισχυμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας» του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της οποίας είναι οι Βρετανοί.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει σημαντικά στην άμυνα της Ευρώπης και στην αποτροπή της ρωσικής επίθεσης. Η σειρά ασκήσεων του βρετανικού στρατού είναι θεμελιώδης και για τα δύο», υπογράμμισε ο αντιστράτηγος Ραλφ Γούντις, διοικητής του εκστρατευτικού σώματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις