Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία – CNN: Έτσι κλέβουν οι Ρώσοι τα σιτηρά – Εικόνες της Maxar

κορονοϊός

Για μια ακόμα φορά η Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, όπως έχει κάνει πολλές φορές από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αυτές οι εικόνες δείχνουν ρωσικά τάνκερ να μεταφέρουν σιτηρά που έχουν πάρει από την Ουκρανία.

Στις δορυφορικές εικόνες της Maxar που δημοσιεύει το CNN, φαίνονται δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται και να φορτώνουν αυτό που πιστεύεται ότι είναι κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι. Ο

πρόεδρος της Ουκρανίας Βολντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κλέβει σταδιακά» ουκρανικά προϊόντα διατροφής και προσπαθεί να τα πουλήσει.

Οι εικόνες της Maxar δείχνουν τα πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, δίπλα σε κάτι που φαίνεται σαν σιλό σιτήρων.

Και τα δύο έχουν φύγει από το λιμάνι, με το ένα μάλιστα (Matros Pozynich) να διασχίζει το Αιγαίο και να έχει προορισμό την Βηρυτό. Το Matros Koshka είναι ακόμα στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα και με το CNN πάντως το ότι έχουν σιτηρά είναι μια υπόθεση, δεν υπάρχει κάποια βεβαιότητα. Ωστόσο σημειώνεται πως η προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία παράγει λίγα σιτηρά η ίδια, σε αντίθεση με τις πλούσιες γεωργικά ουκρανικές περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες τώρα κατέχουν οι Ρώσοι, με τους Ουκρανούς να αναφέρουν πως έεχουν αδειάσει τις αποθήκες.

Πάντως το Matros Pozynich φέρεται να είχε κι άλλο παρόμοι δρομολόγιο μέσα στον Μάιο και να μετέφερε σιτηρά στην Αίγυπτο, ωστόσο απομακρύνθηκε από την Αλεξάνδρεια μετά από προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στη Βηρυτό και τελικά ελλιμενίστηκε στη Λατάκια, στη Συρία.

«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια, διαφορετικά την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει μια επισιτιστική κρίση και πολλές περισσότερες χώρες θα την αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι το Σάββατο. «Η Ρωσία έχει μπλοκάρει σχεδόν όλα τα λιμάνια και όλες τις, ας πούμε, θαλάσσιες «δυνατότητες» για εξαγωγή τροφίμων — τα σιτηρά, το κριθάρι, τον ηλίανθο και άλλα. Πολλά πράγματα» υποστηρίζει.

Την περασμένη εβδομάδα το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διεξάγουν συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουν με ασφάλεια διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η απόδειξη ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά περιπλέκει αυτές τις προσπάθειες.

Πριν από τον πόλεμο, οι προμήθειες σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών — το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας — αγοράζει περίπου το ήμισυ του σιταριού του από την Ουκρανία κάθε χρόνο και έχει προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες εάν δεν ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια.

«Έχουν κλαπεί 400.000 τόνοι σιτηρών»

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπολόγισε ότι περίπου 400.000 τόνοι σιτηρών είχαν κλαπεί και απομακρυνθεί από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ  κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στα ουκρανικά σιλό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας ευθύνονται για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δεν παγιδεύουν πλοία γεμάτα τρόφιμα και καταστρέφουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν. «Η Ρωσία είναι που το κάνει».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε προηγουμένως τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έκλεβε σιτηρά από τη γείτονά της «ψευδείς ειδήσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις