Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Financial Times: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με τους Financial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη όλο και στενότερων δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας…

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι είχε ζητήσει η Ρωσία.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους τους, εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι εξαντλούνται κάποια είδη όπλων της Ρωσίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, πηγαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Yang Jiechi, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

Πριν φύγει από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε την Κίνα να μην προσπαθήσει να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του.
«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορέσει να αποζημιώσει τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες», δήλωσε ο Σάλιβαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC την Κυριακή. «Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα για να γίνει αυτό, και πάλι, δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσω όλα αυτά δημόσια, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Κίνα: Προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε η πρεσβεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που άρχισε την εισβολή της.

“Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική”, αναφέρει ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση.

“Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου”.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”.

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει “με απόλυτη βεβαιότητα” συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους, γράφουν στην κυριακάτικη έκδοσή τους οι εφημερίδες Financial Times, επικαλούμενες Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα για τις αναφορές αυτές, ο Λιου Πενγκγιού, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, είπε: “Δεν το έχω ακούσει ποτέ”.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κίνα θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία “ανησυχητική” και πρόσθεσε: “Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης”.

Ο Λιου είπε επίσης ότι “θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες κατά το δυνατόν προσπάθειες για τη στήριξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τη δύσκολη κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ένα ειρηνικό αποτέλεσμα”.

Ο Σάλιβαν δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι η Ρωσία σχεδίαζε κάποια ενέργεια στην Ουκρανία προτού γίνει η εισβολή, αν και το Πεκίνο μπορεί να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκταση αυτού που σχεδιαζόταν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Ισοπαλία δίνουν τα exit polls - Στις 57 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου
Στις 57 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 41,9%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ 8
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ