Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδιάταξη Ρωσικών δυνάμεων έξω από το Κίεβο για τη μεγάλη επίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδιάταξη Ρωσικών δυνάμεων έξω από το Κίεβο για τη μεγάλη επίθεση

Στην 16η μέρα της βρίσκεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το στρατό της να κυκλώνει το Κίεβο και άλλες πόλεις.

«Σε Χάρκοβο, Τσέρνιγκοφ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν από τη Ρωσία», υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Παρόμοιες κινήσεων παρατηρούνται γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων, όπως πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός προέλασε περίπου 5 χιλιόμετρα τις προηγούμενες 24 ώρες, όπως υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια ορμή», πάντως όχι πολλή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει ισχυρή άμυνα.

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

«30 νεκροί στις αυτονομιστικές περιοχές από επιθέσεις Ουκρανών»

Την ίδια ώρα, πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις