Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταρσία από 300 στρατιώτες της Ρωσίας, αρνήθηκαν να πολεμήσουν και λιποτάκτησαν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταρσία από 300 στρατιώτες της Ρωσίας, αρνήθηκαν να πολεμήσουν και λιποτάκτησαν

Στο… ναδίρ το ηθικό των στρατιωτών της Ρωσίας και αποδεικνύεται από την άρνηση των περίπου 300 ανδρών από το Νταγκεστάν, από την 136η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων που σταθμεύει στο Μπουϊνάκσκ, να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας.

Η ανταρσία στο στράτευμα της Ρωσίας σημειώθηκε ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου αλλά αποκαλύπτεται τώρα. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν «αυθαίρετα» την Ουκρανία, αναφέρει αγγλόφωνη εφημερίδα The Moscow Times.

Ένα τμήμα των στρατιωτικών από το Νταγκεστάν άρχισε την διαδικασία καταγγελίας συμβάσεων και επέστρεψε στο Μπουϊνάκσκ. Μερικοί εξ αυτών μετά την νοσηλεία τους σε νοσοκομείο και υπό τις πιέσεις συγγενών τους, επέστρεψαν στην Ουκρανία, γράφει εφημερίδα επικαλούμενη δυο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Moscow Times, οι στρατιωτικοί ισχυρίσθηκαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις στολές τους και τον οπλισμό, ενώ μερικοί στρατιωτικοί επέστρεψαν στο Νταγκεστάν με κρυοπαγήματα στα άκρα με αποτέλεσμα να υποστούν ακρωτηριασμό.

Στο Μπουϊνάκσκ όσοι επέστρεψαν, αντιμετωπίστηκαν σαν λιποτάκτες. Οι τοπικές αρχές κατά την διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησαν καταδίκασαν τις πράξεις τους και αυτή την περίοδο η στρατιωτική εισαγγελία διεξάγει ελέγχους, καθώς η απουσία από τον τόπο θητείας για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε ένας από τους ακτιβιστές.

Το Νταγκεστάν, μια ορεινή, κυρίως μουσουλμανική περιοχή στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, έχει καταγράψει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στρατιωτικών της κατά την διάρκεια της ρωσική στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το περιστατικό με τους στρατιωτικούς από το Νταγκεστάν, ακολουθεί τις αναφορές των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άλλους 150 στρατιώτες από την αυτόνομη δημοκρατία της Μπουριάτιας στην Σιβηρία που αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιούλιο, μετά από μια σπάνια έκκληση που απηύθυναν οι σύζυγοί τους με βίντεο που ανέβασαν στα social media.

Το Νταγκεστάν και η Μπουριάτια μοιράζονται τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει δοθεί επισήμως, με τους θανάτους στρατιωτικών να υπερβαίνουν τους 200 σε κάθε περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / The Moscow Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις