Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα λέει ο ΠΟΥ

Καμπανάκι κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τις επιθέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία, ασθενοφόρα και άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (νοσοκομεία κ.α.) στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους. 

Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.

Η υπηρεσία εργάζεται για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου, ινσουλίνης, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και οι χειρουργικές προμήθειες και τα προϊόντα αίματος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.

Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από ανθρώπους εκτός σπιτιού και από ένοπλες ομάδες, καθώς και βία από τους συντρόφους τους, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Κλούγκε.

Εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα και ιλαρά στους πρόσφυγες

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανέφερε ότι οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες θα πρέπει να τους συμπεριλάβουν στα εμβολιαστικά τους προγράμματα έναντι μιας σειράς ασθενειών.

Θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, της πολιομυελίτιδας, αλλά και της ιλαράς, καθώς η τωρινή εμβολιαστική κάλυψη δεν επαρκεί για να αποτρέψει ένα πιθανό ξέσπασμά της, ανέφερε το ECDC σε ανακοίνωση.

«Ο συνωστισμός σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής θα μπορούσε να διευκολύνει την έναρξη ενός κύματος ιλαράς, ιδιαίτερα καθώς η άνοιξη συμπίπτει με τη φυσική εποχικότητα της νόσου», σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ναυάγησαν» ξανά οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν: «Θα απαντήσουμε αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός στα λιμάνια μας», απειλεί η Τεχεράνη
«Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές», σχολίασε ο Πεζεσκιάν - «Οι Ιρανοί υπέβαλαν νέο κείμενο προς διαπραγμάτευση, "πολύ καλύτερο"», σχολίασε ο Τραμπ
Δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ
Δάσκαλος στην Καλιφόρνια ο δράστης των πυροβολισμών στο δείπνο των ανταποκριτών – «Έμενε στο ξενοδοχείο, κουβαλούσε όπλα και μαχαίρια»
Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν ως «μοναχικό λύκο» - Συνελήφθη από τις αρχές μετά τους πυροβολισμούς - Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να ξεφύγει
31χρονος
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς στο Χίλτον - Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης
Φωτογραφίες του δράστη ανέβασε ο Ντόναλντ Τραμπ στα social media - Πρόκειται για την 3η απόπειρα δολοφονίας κατά του - Στο ίδιο ξενοδοχείο είχαν πέσει πυροβολισμοί και κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν
Ντόναλντ Τραμπ
6
Πανικός από πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου - Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες
Δείτε την στιγμή που ακούγονται πυροβολισμοί - Ο δράστης έφτασε μια ανάσα από τον Τραμπ - Φωτογραφίες και βίντεο από τις στιγμές πανικού - Είναι η 3η φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ γίνεται στόχος επίθεσης
Η στιγμή που απομακρύνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
32