Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίωξη των ΗΠΑ στον Κονσταντίν Μαλοφέεφ – Πως προσπάθησε να στήσει φιλορωσικό δίκτυο στην Ελλάδα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίωξη των ΗΠΑ στον Κονσταντίν Μαλοφέεφ – Πως προσπάθησε να στήσει φιλορωσικό δίκτυο στην Ελλάδα

Φιλορωσικό δίκτυο στην Ελλάδα φέρεται να προσπάθησε να στήσει ο Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέεφ, άνθρωπος στο στενό περιβάλλον του Πούτιν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μαλοφέεφ προσπάθησε μέσω του Jack Hanick να μεταφέρει στην Ελλάδα 10 εκατ. δολάρια.

Με αυτό τον τρόπο παραβίασε τις κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο των αντιποίνων για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για συνωμοσία, αφού αναφέρεται πως ήθελε να στήσει το δίκτυο και στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο (ο υπουργός νοσεί με κορονοϊό), είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά.

Ο Μαλοφέεφ είχε τιμωρηθεί και πάλι το 2014, καθώς μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης αλλά και την προσάρτηση της Κριμαίας, κατηγορήθηκε πως έδινε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα 10 εκατ. δολάρια θα μεταφέρονταν στον Jack Hanick  και απ’ο εκεί σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα. Η δίωξη εναντίον του Μαλοφέεφ συνοδεύεται με ένταλμα κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο ίδιος μάλλον βρίσκεται στην Ρωσία.

Κι αν σας θυμίζει κάτι το όνομα «Jack Hanick», είναι επειδή ήταν ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής εφοπλιστή, ο οποίος είναι κουμπάρος του Ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις