Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εγκαταλείψτε τώρα» τις ανατολικές περιοχές, καλεί τους πολίτες το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εγκαταλείψτε τώρα» τις ανατολικές περιοχές, καλεί τους πολίτες το Κίεβο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο φόβος που επικρατεί στην Ουκρανία για πιθανή μαζική επίθεση του στρατού της Ρωσίας στο Ντονμπάς, αναγκάζει τις αρχές του Κιέβου να καλέσουν τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών της χώρας να εγκαταλείψουν «τώρα» τα σπίτια τους.

Το Ντονμπάς, η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του στρατού της Ρωσίας και υπάρχουν φόβοι για πιθανή μαζική επίθεση, την ώρα που ήδη σημειώνονται βομβαρδισμοί σε περιοχές του Λουγκάνσκ, με μια γυναίκα να ανασύρεται ζωντανή από τα συντρίμμια.

Όπως δήλωσε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο».

Μάλιστα, στην ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν «τώρα» γιατί διαφορετικά θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε η Βέρεστσουκ «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται «για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς» και να δημιουργήσει «μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις