Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές – Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Κόλαφος είναι νέα έκθεση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αναφέρει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανέφερε σε μια έκθεση πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση κρατουμένων από τις ρωσικές δυνάμεις και συνδεόμενες με αυτές ένοπλες ομάδες, αλλά είπε πως υπήρξαν παραβιάσεις δικαιωμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

Το OHCHR ανέφερε επίσης πως «ανησυχεί πολύ» για τους «τεράστιους κινδύνους» που προκαλούν οι εχθροπραξίες κοντά ή στην περιοχή όπου βρίσκονται πυρηνικοί σταθμοί και έκανε έκκληση για άμεσα μέτρα προκειμένου να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν σχολίασαν προσώρας την έκθεση, που καλύπτει την περίοδο 1η Φεβρουαρίου-31 Ιουλίου και βασίζεται στην εργασία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Επιτήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και οι δύο πλευρές αρνούνται τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η συνεχιζόμενη ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας και οι σχετιζόμενες εχθροπραξίες είχαν αποτέλεσμα μια επείγουσα κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα. Η ένοπλη σύγκρουση οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος τόσο αμάχων όσο και μαχητών», ανέφερε.

Το OHCHR ανέφερε πως εξακολουθεί να καταγράφει και να επαληθεύει καταγγελίες για φόνους εκατοντάδων αμάχων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, του Σούμι και του Χαρκόβου.

Ανέφερε πως έχει καταγράψει επίσης τη δολοφονία τουλάχιστον έξι αμάχων που θεωρήθηκαν προδότες επειδή φέρεται ότι συνεργάσθηκαν με τη Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές.

Εγκλήματα πολέμου

Το OHCHR ανέφερε ότι κατέγραψε παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και ανθρώπων που δεν ήταν μαχητές.

Ανέφερε πως οι εν λόγω παραβιάσεις περιελάμβαναν εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, σεξουαλική βία, αδιαφορία για διασφαλίσεις δίκαιης δίκης, άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας, στέρηση τροφής και νερού, και ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής.

«Μερικές από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 3
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Πούτιν για Τραμπ: Οι ηγετικές ικανότητές του θα βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Αμερικής - Σχέδια για κοινά έργα σε Αρκτική και Αλάσκα
«Αισιοδοξώ ότι οι ηγετικές ικανότητες του προέδρου Τραμπ, είναι μια καλή εγγύηση ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν»
Πουτιν - Τραμπ 3