Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ειδικό δικαστήριο για τη Ρωσία απαίτησε από τον ΟΗΕ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ειδικό δικαστήριο για τη Ρωσία απαίτησε από τον ΟΗΕ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνθηκε χθες (21.09.2022) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει τη Ρωσία να νικήσει.

Κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του στον ΟΗΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για έγκλημα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ζήτησε να δημιουργηθεί και ειδικό δικαστήριο για να δικαστούν οι Ρώσοι για εγκλήματα πολέμου.

«Διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι ποθυ δεν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη λόγω του πολέμου και έλαβε άδεια κατ’ εξαίρεση να απευθύνει την ομιλία του μέσω βίντεο. Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες (η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιτέθηκε με μεγάλη σφοδρότητα στη Ρωσία.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», είπε φορώντας, όπως συνήθως, χακί μπλουζάκι, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας».

Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον 15 φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο».

Ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία πως «παραβίασε με ιταμό τρόπο» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις