Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρουκέτα στη Ζαπορίζια, στην «επόμενη φάση» η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονέτσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρουκέτα στη Ζαπορίζια, στην «επόμενη φάση» η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονέτσκ

Δύο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και να προκαλούν μεγάλες απώλειες. Η Ρωσία εξακολουθεί το «σφυροκόπημα» σε Ζαπορίζια και Ντονέτσκ, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους. 

Στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε, όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτίρια. Οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για δύο ρουκέτες που έπληξαν τα κτίρια, ενώ μια τρίτη φέρεται να εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

«Κρίσιμης σημασίας» η επόμενη φάση στο Ντονέτσκ

Κλιμάκωση όμως αναμένεται και στην περιοχή του Ντονέτσκ, καθώς η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία. Αυτό, όπως δήλωσε ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής, θα γίνει μόλις τα στρατεύματα της Μόσχας φθάσουν στα σύνορα του Ντονέτσκ. 

Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις χθεσινές εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ρυθμός με τον οποίο η (στρατιωτική) επιχείρηση φθάνει στα σύνορά μας είναι σημαντικός για εμάς για να εξαπολυθεί η επόμενή της φάση, που είναι απαραίτητη ύστερα από αυτά που είδαμε στην Υπερδνειστερία και τις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ολονύχτια πλήγματα από την Ρωσία 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν 87 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας 560 Ουκρανούς στρατιώτες. Καταστράφηκαν επίσης τεθωρακισμένα οχήματα,  πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM. 

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας “Ντονμπάς” στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις