Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών στο Χάρκοβο – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες το τελευταίο 24ωρο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών στο Χάρκοβο – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες το τελευταίο 24ωρο

Δύσκολη νύχτα στο Χάρκοβο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αεροπορική βάση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών.

Το Χάρκοβο ζει δύσκολες ώρες από το πρωί με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις. Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας  έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

 

Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

Το μεσημέρι σε νέες επιθέσεις είχαμε ακόμη 8 νεκρούς και τουλάχιστον 6 τραυματίες μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χάρκοβο του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

«Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Σκληρές εικόνες από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

«Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν βάναυσα σήμερα το Χάρκοβο με πυραύλους. Αυτό είναι σίγουρα έγκλημα πολέμου. Μια ειρηνική πόλη. Μια ειρηνική κατοικημένη περιοχή» είπε νωρίτερα Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις εικόνες να προκαλούν σοκ (σ.σ. δείτε εδώ τις εικόνες καταστροφής που σας έχει ήδη μεταδώσει το newsit.gr από το Χάρκοβο).

Τις μετέδωσε το Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega και αποτυπώνουν την φρίκη του πολέμου.

Έχουν υποστεί επεξεργασία, καθώς απεικονίζουν τα σοκαριστικά αποτελέσματα του ανηλεούς βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις…

Δείτε το βίντεο

Εκατόμβη νεκρών

Οι εικόνες και πό τη Μελιτούπολη σοκάρουν. Ένας πύραυλος βρίσκεται μέσα σε ένα κατεστραμμένο σπίτι. Τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα

Μέχρι στιγμής οι Ουκρανικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 406 νεκρούς πολίτες 100 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους μόνο τις τελευταίες ώρες…

Κανάλι ύδρευσης χτύπησαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα. Η πόλη πολιορκείται καθ’ ολη τη διάρκεια της νύχτας. Σε ασφυκτικό κλοιό και η Μαριούπολη όπου γίνονται συνεχείς διακοπές ρεύματος…

«Πυρηνική απειλή»

Και την ώρα που οι διαπραγματευτικές διαδικασίες δείχνουν αν είναι στον αέρα η Ρωσία επαναφέρει το ζήτημα των πυρηνικών.

«Είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία να υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά στην Ευρώπη. Είναι ώρα να γυρίσουν πίσω» υπογράμμισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει οι επιχειρήσεις της χώρα του θα συνεχιστούν. «Ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει την ειδική επιχείρηση μέχρι την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί» τόνισε ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθήσας περιοχής του Ντονμπάς σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές να δημιουργεί ανθρωπιστικούς διαδρόμους με προθεσμία μέχρι και 2 Μαρτίου έτσι ώστε να φύγουν από τη Μαριούπολη όσοι πολίτες επιθυμούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις