Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργειακή κρίση στην Ουγγαρία: Εν αναμονή να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός – «Έρχεται το πιο κρίσιμο πενθήμερο»
Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Paks, ο οποίος χρησιμοποιεί τα νερά του ποταμού Δούναβη ως ψυκτικό, παράγει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας
Paks Nuclear Power Plant with the partially dried-up Danube riverbed in Dunaszentbenedek, Hungary, July 31, 2026. REUTERS/Bernadett Szabo
Σάλος στη Βρετανία: Εξετάζεται η αποφυλάκιση κατά συρροή βιαστή που έλεγε ότι «τιμωρούσε» γυναίκες επειδή κυκλοφορούσαν τη νύχτα
Ο Σάνι Ισλάμ, που καταδικάστηκε για επτά βιασμούς, απαγωγή και σεξουαλική επίθεση, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος τον Σεπτέμβριο, ενώ η απόφαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η ακρόαση αποφυλάκισής του προκαλεί οργή στα θύματα
Βρετανία, βιαστής 5