Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Eurojust στηρίζει την ομάδα που θα ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Eurojust στηρίζει την ομάδα που θα ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Με τη στήριξη της Eurojust, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, θα πάει στην Ουκρανία η κοινή ερευνητική ομάδα που θα ερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η σύσταση μιας ομάδας από τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και έρευνες για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η συμμετοχή στην ομάδα πιθανόν να επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eurojust, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.

«Ο βασικός στόχος της JIT είναι να στηρίξει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και τη γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ εταίρων καθώς και την μετάδοση πληροφοριών και αποδείξεων», όπως αναφέρει η Eurojust.

Η Eurojust ανακοίνωσε ότι θα παράσχει νομική και τεχνική βοήθεια και ότι θα στηρίξει τη συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό αποδεικτικών στοιχείων.

Η ομάδα θα συντονίσει επίσης τις ενέργειές της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μόνιμο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, το οποίο ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για την Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις