Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αυστραλία απαγορεύει τις εξαγωγές αλουμίνας και βωξίτη προς τη Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Nέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα η Αυστραλία ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύοντας τις εξαγωγές αλουμίνας και βωξίτη με άμεση ισχύ, ενώ δεσμεύθηκε να στείλει περισσότερο οπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.

Η απαγόρευση αυτών των εξαγωγών έχει στόχο να πλήξει την παραγωγή αλουμινίου στη Ρωσία, που εισάγει από την Αυστραλία περί το 20% της αλουμίνας που χρειάζεται.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Καμπέρας να επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδρυτή του κολοσσού του αλουμινίου Rusal που κατέχει ποσοστό στην αυστραλιανή εταιρία Queensland Alumina Limited.

Η εταιρία αυτή, η οποία ανήκει στη Rusal και τον αγγλοαυστραλιανό μεταλλευτικό κολοσσό Rio Tinto, δεσμεύθηκε να σταματήσει όλες τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τους συμμάχους της για να «ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο καθεστώς του Πούτιν προκειμένου να αποσυρθεί από την Ουκρανία».

Ο Μόρισον δήλωσε ότι η Καμπέρα επέβαλε 476 κυρώσεις σε βάρος προσώπων και εταιριών από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Αυστραλία θα προσφέρει 70.000 τόνους άνθρακα που χρησιμοποιείται σε θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Κιέβου.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα επιτρέψει να τροφοδοτηθούν έως και ένα εκατομμύριο νοικοκυριά», εξήγησε.

Παράλληλα, η Αυστραλία θα αποστείλει στην Ουκρανία επιπλέον 30 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (20 εκατ. ευρώ) ανθρωπιστικής βοήθειας και ακόμα 21 εκατ. πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως πυρομαχικών και εξοπλισμού προστασίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει σχεδόν 5.000 θεωρήσεις εισόδου σε Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό. Θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, τριετούς διάρκειας, που θα τους επιτρέπει να εργαστούν, να μορφωθούν και να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρεμλίνο για τους S-400: Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα, είμαστε σε επαφή με την Τουρκία
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί συνομιλίες αυτήν την στιγμή και για τον λόγο αυτόν η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Κρεμλίνο
Εικόνες αποκάλυψης στη Γαλλία: Ο ποταμός Λίγηρας στέγνωσε από τον ιστορικό καύσωνα
O Λίγηρας, μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων, αποτελεί τον μεγαλύτερο ποταμό της Γαλλίας, ωστόσο οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν αλλάξει δραματικά την εικόνα του
Λίγηρας