Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία «μπλοκάρει» τα πυρομαχικά που στέλνει η Γερμανία στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία «μπλοκάρει» τα πυρομαχικά που στέλνει η Γερμανία στο Κίεβο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις