Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει επιπλέον 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία στέλνει επιπλέον 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Γαλλία θα στείλει 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς Caesar στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα (31.1.2023) ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, εν μέσω συζητήσεων μεταξύ των 2 χωρών για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Για την ώρα δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση για τους πιλότους της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και τόνισε ότι, εκτός των πυροβόλων, το Παρίσι θα στείλει επίσης 150 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία για να εκπαιδεύουν εκεί 600 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε μήνα.

Ο Λεκορνύ δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τη γαλλική θέση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ότι δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Παράλληλα, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι ωφέλιμη για να βοηθηθεί το Κίεβο στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της, δήλωσε ο Λεκορνύ μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα «το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις