Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πλήρη κατάληψη του Λουγκάνσκ – Ζελένσκι: Τους διώχνουμε από το Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πλήρη κατάληψη του Λουγκάνσκ – Ζελένσκι: Τους διώχνουμε από το Χάρκοβο

Η Ρωσία υποστηρίζει πως κατέλαβε όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν μέχρι τα σύνορά της, ενώ ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα στο Λουγκάνσκ, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Διαψεύδει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση».

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

Έκκληση στον «καλό χριστιανό» Πούτιν γιια το Azovstal

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στο Azovstal, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό.

Την Τρίτη επίσης ο Ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση προς τον Πούτιν να επιτρέψει, σαν καλός χριστιανός όπως το έθεσε, στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Azovstal να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος. Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Ζελένσκι: Υπεράνθρωπη η προσπάθεια του στρατού

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Ωστόσο είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα».

«Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.

«Τους διώχνουμε απ’το Χάρκοβο»

Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».

Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνεται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πόλεμος, που οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις