Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «σφυροκοπά» το Λουγκάνσκ – Περικυκλώνουν χωριά, κίνδυνος για Λισιτσάνσκ και Μπορίβσκε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «σφυροκοπά» το Λουγκάνσκ – Περικυκλώνουν χωριά, κίνδυνος για Λισιτσάνσκ και Μπορίβσκε

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει 4 μήνες, με τη Ρωσία να συνεχίζει να «σφυροκοπά» το ανατολικό τμήμα της χώρας. Η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας, όπως αναφέρει η Βρετανία, αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός».

Δυνάμεις της Ρωσίας – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – έχουν φθάσει στα όρια της πόλης Λισιτσάνσκ, με την Ουκρανία να προβάλλει σθεναρή αντίσταση και να τις απωθεί. «Οι στρατιώτες μας σταμάτησαν την επίθεση (των Ρώσων) προς την κατεύθυνση νοτίων προαστίων της Λισιτσάνσκ, κατάφεραν απώλειες στον εχθρό και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει», αναφέρουν Ουκρανοί στρατηγοί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιούν εφεδρείες για να συνεχίσουν την επίθεση.

Στρατεύματα της Ρωσίας χτύπησαν όμως και κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισιτσάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ. Και πάλι το Κίεβο προέβαλλε αντίσταση και κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας. 

Η απώλεια των δύο πόλεων θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για το Κίεβο στις εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει τέσσερις μήνες σήμερα, η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά, στην περιοχή αυτή.

«Χτυπήματα» και στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (23.06.2022) το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λισιτσάνσκ. Στην κατεύθυνση της Σεβεροντονιέτσκ «ο εχθρός κατέλαβε τις κοινότητες Λοσκουτίβκα και Ράι-Ολεξάντριβκα», ανέφερε μέσω Facebook.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν μια σήραγγα πλάτους 4 χιλιομέτρων για να αποσυρθούν από τον καταυλισμό των εργαζομένων σε ορυχεία στο Ζολότε. Ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν «πιθανόν για να αποφύγουν την περικύκλωση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Φιλορώσοι αυτονιμιστές υποστηρίζουν ότι το χωριό ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λισιτσάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

Πού οφείλεται η προέλαση των Ρώσων

Σφοδρές μάχες μαίνονται νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός». Είναι «πολύ πιθανό» ότι προέλασαν πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λισιτσάνσκ, πρόσθεσε.

Πάντα κατά το Λονδίνο, παρά την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή γύρω από τη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, οι προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ «παραμένουν αποτελματωμένες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις