Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να «κόψει» το ρεύμα που παρέχει η Ζαπορίζια στο Κίεβο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία θέλει να «κόψει» το ηλεκτρικό ρεύμα που παίρνει η Ουκρανία από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο της Ευρώπης και έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα εμπλακεί αν η Ουκρανία πληρώσει τη Ρωσία για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα του σταθμού της Ζαπορίζια, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μαράτ Χουσνούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

«Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία», δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σήμερα στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία από πυρηνικούς σταθμούς, έχουμε επιχειρήσεις στη Ρωσία που έχουν αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως (εκείνος της Ζαπορίζια) θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωσε σήμερα Πέμπτη (19.5.2022) το πρωί ότι ο σταθμός εξακολουθούσε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία, καθώς αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία και το 47% εκείνης που παράγεται από το ουκρανικό πυρηνικό πάρκο, μέχρι πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο στις αρχές Μαρτίου αυτού του σταθμού που βρίσκεται στην πόλη Ενέργκονταρ, στη νότια Ουκρανία, που ο ποταμός Δνείπερος χωρίζει από την περιφερειακή πρωτεύουσα Ζαπορίζια, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Οι συγκρούσεις που διεξήχθησαν εκεί κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου προκάλεσαν φόβους για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή στη χώρα όπου εξερράγη ένας αντιδραστήρας το 1986 στο Τσερνόμπιλ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Χουσνούλιν είπε εξάλλου πως η Ρωσία βρίσκεται εκεί για να μείνει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η προσάρτηση είναι μια επιλογή.

«Θεωρώ πως το μέλλον αυτής της περιοχής είναι να εργαστεί στο πλαίσιο της φιλικής ρωσικής οικογένειας. Γι΄αυτό ήρθα, για να βοηθήσω στο μέγιστο στην ενσωμάτωση», είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι και οι φιλορωσικές αρχές, που έχει διορίσει η Μόσχα, δήλωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η περιοχή της Χερσώνας θα προσαρτηθεί πιθανότητα στη Ρωσία.

Ο έλεγχος από τη Ρωσία της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας (Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ) περιλαμβανομένου του λιμανιού της Μαριούπολης, επιτρέπει να δημιουργηθεί μια χερσαία «γέφυρα» που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.

Κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε πει πως η Ρωσία δεν πρόκειται να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
19
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24