Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η χειμερινή επίθεση της Ρωσίας απέτυχε, εκτιμά η Βρετανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει τον στρατιωτικό έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας απέτυχαν, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί ειδικοί στην άμυνα στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση πληροφοριών τους που εκδόθηκε σήμερα (01.04.2023).

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της χώρας στην Ουκρανία στις 11 Ιανουαρίου, προσπάθησε να «εξαπολύσει γενική χειμερινή επίθεση με σκοπό να επεκτείνει τον έλεγχο της Ρωσίας σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Twitter.

«Ογδόντα ημέρες μετά, είναι όλο και πιο φανερό πως αυτό το σχέδιο απέτυχε», προστίθεται στο κείμενο.

Σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μετώπου, «οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά μόνο κέρδη με κόστος δεκάδες χιλιάδες απώλειες», ανέφερε το υπουργείο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «χαθεί σε μεγάλο βαθμό» το πλεονέκτημα στον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα ο Γκεράσιμοφ να σπρώχνει τα όρια τού μέχρι πόσο η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορεί να αντέξει την αποτυχία», εκτιμά το υπουργείο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ