Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ και Ευρώπη στέλνουν βαριά όπλα ως βοήθεια

Ουκρανία: Κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές πως έπληξαν νηπιαγωγείο με οβίδες

Η Ουκρανία έχει δεχτεί εισβολή από την Ρωσία και 40 υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν την περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου με βαρύ οπλισμό μετά από κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και στόχος ήταν να δοθεί η η μέγιστη δυνατή στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο για να σταθεί όρθιο σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών ο Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι από τη Διάσκεψη έγινε σαφές ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ουκρανία. “‘Έχουμε φτάσει σε νέα φάση στο πεδίο των μαχών και πρέπει να αντιδράσουμε. Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη παρά ποτέ”. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επέκρινε σημερινές προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. “Οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και άχρηστη”, τόνισε «κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει» για να προσθέσει ωστόσο ότι “υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβούν πολλά πράγματα, αλλά είναι ριψοκίνδυνο και δεν βοηθά κανέναν να “παίζεις με τα σπαθιά” και να κάνει εικασίες για χρήση πυρηνικών όπλων”. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν να ξεφύγει ο πόλεμος από τα σύνορα της Ουκρανίας. “Ο κόσμος στέκεται ενωμένος ενάντια στην κυβέρνηση της Μόσχας, η Ουκρανία είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, το ίδιο και όλοι εμείς εδώ”.

Ο Λόιντ Όστιν μάλιστα ανακοίνωσε ότι στο εξής η διάσκεψη θα γίνεται σε μηνιαία βάση, υπό μορφή ομάδας επαφής, χωρίς να προσδιορίσει σε τί επίπεδο, με στόχο να παρακολουθεί τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μετά τη λήξη του πολέμου, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια και την εδαφικής της ακεραιότητα. Στη διάσκεψη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία προτίθεται να διευκολύνει τη χορήγηση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, είδηση που είχε διαρρεύσει από το πρωί στις γερμανικές εφημερίδες, και που σηματοδοτεί στροφή στην μέχρι τώρα στάση του Βερολίνου.Όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Ραμστάιν μετά τη λήξη των εργασιών, η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard από τα αποθέματα της γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Η εξαγγελία απέσπασε τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. “Η Γερμανία είναι ένας σπουδαίος φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, η παράδοση των 50 αρμάτων μάχης αποτελεί σημαντικό βήμα που φέρνει στην Ουκρανία επιπλέον (αμυντικές) δυνατότητες”.

Να σημειωθεί ότι στη διάσκεψη η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ έκανε γνωστό ότι η χώρα της έχει σκοπό να διευκολύνει τη χορήγηση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.  Όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Ραμστάιν μετά τη λήξη των εργασιών, η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης τύπου Gepard από τα αποθέματα της γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος τόνισε. «Η Γερμανία είναι ένας σπουδαίος φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, η παράδοση των 50 αρμάτων μάχης αποτελεί σημαντικό βήμα που φέρνει στην Ουκρανία επιπλέον (αμυντικές) δυνατότητες».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις