Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καίνε ακόμα οι φωτιές στο Τσέρνομπιλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καίνε ακόμα οι φωτιές στο Τσέρνομπιλ

Κάποιες έσβησαν, αλλά άλλες καίνε ακόμη ανεξέλεγκτες. Οι μεγάλες φωτιές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ έχουν σημάνει νέο συναγερμό και ήδη καταγράφονται μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο.

Τέσσερις από τις επτά φωτιές που είχαν ξεσπάσει γύρω από το Τσέρνομπιλ έχουν πλέον σβήσει, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Όμως άλλες τρεις συνεχίζουν εκτός ελέγχου και αυτό κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν.

Οι επτά φωτιές είχαν ξεσπάσει σε μια περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμάται από τις ουκρανικές αρχές πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι δεν έκρυψε πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις