Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν για ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν για ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων πολέμου

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων πολέμου για κάθε πλευρά μετά από επαφές ανάμεσα σε επιτρόπους των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα η ανταλλαγή των αιχμαλώτων αποφασίσθηκε μετά από συνάντηση που είχε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα με τον Ουκρανό ομόλογο της Ντμίτρι Λούμπινετς στην Τουρκία

Η Μοσκάλκοβα και ο Λούμπινετς συναντήθηκαν στο περιθώριο μια διεθνούς διάσκεψης επιτρόπων στην Άγκυρα. Μια φωτογραφία του δείχνει να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλον σ’ ένα τραπέζι.

«Είναι πολύ σημαντικό που οι επίτροποι της Ουκρανία και της Ρωσίας, απουσία διπλωματικών σχέσεων ( μεταξύ των δύο χωρών) προέβησαν σε συγκεκριμένες δράσεις για να βοηθήσουν ανθρώπους» δήλωσε η Μοσκάλκοβα στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανταλλαγές αιχμαλώτων -με πιο πρόσφατη την Κυριακή- που ανέρχονται σε εκατοντάδες αιχμαλώτους η καθεμία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος διανύει τον 11ο μήνα του.

Νωρίτερα, η Μοσκάλκοβα δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η ίδια και ο Λούμπινετς είχαν επίσης συζητήσει το θέμα των στρατιωτών που αγνοούνται και στις δύο πλευρές, καθώς και ανθρωπιστικά ζητήματα πολιτών.

Είπε ότι ζήτησε από τον Λούμπινετς να βοηθήσει τους Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Ρωσία.

Δεδομένης της σημερινής δυσκολίας δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, είπε ότι οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να βοηθήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους να μετακινηθούν μεταξύ περιοχών και χωρών, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ξεχωριστά, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι η Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους Ουκρανούς και Τούρκους συναδέλφους της ειπώθηκαν «σημαντικά λόγια για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία.

Η Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το RIA. Ζήτησε επίσης από την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

Καθώς η Μοσκαλκόβα και ο Λούμπινετς συναντιόντουσαν στην Άγκυρα, μια σφοδρή μάχη μαίνονταν για τη μικρή πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία.

Και οι δύο επρόκειτο αργότερα να επισκεφθούν το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στην διεθνή διάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις