Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Λαβρόφ και Κουλέμπα ίσως συναντηθούν ξανά» λέει ο Τσαβούσογλου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν “σε μία ή δύο εβδομάδες”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες”, επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι “είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία” και χωρίς να διευκρινίσει το μέρος όπου θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση.

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της Τρίτης, εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς, αν και επεσήμανε ότι ακόμη δεν εφαρμόζονται πλήρως επί του πεδίου στην Ουκρανία οι αποφάσεις που ελήφθησαν.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να πάει εκεί που θέλει», σημείωσε.

Επιστρέφοντας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι απέφεραν «τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, εξήγησε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κάποια μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση της έντασης δεν βλέπουμε να εφαρμόζονται επί του πεδίου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
58
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 6
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9