Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις – LIVE ενημέρωση

Ουκρανία
Φωτογραφία: Reuters

Ήταν 05:00 το πρωί της Πέμπτης, 24.02.2022, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε αυτό που είχε πια «κλειδώσει» από το προηγούμενο βράδυ: Την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος πλέον μαίνεται κοστίζοντας ανθρώπινες ζωές σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Το «σφυροκόπημα» με βομβαρδισμούς ξεκίνησε από νωρίς σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη και άμεσα έγινε σαφές ότι η Ρωσία είχε καλά σχεδιασμένη μια γενικευμένη εισβολή σε όλη την Ουκρανία, η οποία όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο γινόταν πιο σκληρή!

Επιπλέον, η αγωνία για τους Έλληνες στην Ουκρανία είναι έκδηλη, με ένα κρυφό σχέδιο εκκένωσης να ανανεώνεται συνεχώς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο και η Λευκορωσία που… δεν είδε – δεν ξέρει

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε νωρίτερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να “εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου” της.

Τι υποστηρίζει η Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε, πάντως, ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λουκασένκο πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο Μινσκ.

“Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος στην επιχείρηση αυτή”, δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος –όπου στρατιωτικό τους σώμα στρατοπέδευε για εβδομάδες για στρατιωτικές ασκήσεις– στην επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος του τηλεφώνησε, του “έκανε μια πολύ λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση” και του δήλωσε ότι ο σκοπός της εισβολής ήταν να “δοθεί τέλος στην γενοκτονία του πληθυσμού στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ”.

Αυτά τα δύο φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν πόλεμο από το 2014 με τις ουκρανικές δυνάμεις και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις