Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα αρπαγή πολιτών από τη Μαριούπολη καταγγέλλει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα αρπαγή πολιτών από τη Μαριούπολη καταγγέλλει το Κίεβο

Την ώρα που η Ρωσία θέτει ως όρο για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη την παράδοση της πόλης, οι αρχές της Ουκρανίας καταγγέλλουν ξανά ότι πολίτες και υγειονομικό προσωπικό μεταφέρονται με τη βία σε ρωσικό έδαφος.

Προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία, ανέφεραν σήμερα (30.03.2022) δημοτικές αρχές της πόλης, στην ανατολική Ουκρανία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.

Πυρά από τη Γαλλία

Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Αλλά η Ρωσία δεν προτίθεται να κηρύξει εκεχειρία, όπως διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο είναι η αιτία που δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι για να καταστεί εφικτή η παροχή τριμερούς βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, που θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά προσώπων, φαρμάκων, τροφίμων κ.ά..

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν είχαν ενδείξεις πως ο Πούτιν θα συναινούσε στα ανωτέρω, αφού με δική του επιλογή βρίσκεται η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας με συνέπεια την ανθρωπιστική τραγωδία.

Πρόσθεταν ωστόσο ότι αφού άκουσε τις προϋποθέσεις που του εξέθεσε ο Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση των τριών χωρών στη Μαριούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος του απάντησε ότι θα τις εξετάσει και θα επανέλθει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις