Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού αμάχων από το Azovstal και την Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού αμάχων από το Azovstal και την Μαριούπολη

Νέα επιχείρηση θα γίνει σήμερα προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το Azovstal, ενώ σήμερα θα γίνει προσπάθεια και για την υπόλοιπη Μαριούπολη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal, στο λιμάνι της Μαριούπολης, με τον ίδιο να αναφέρει πως διασώθηκαν 100 άτομα.

«Ελπίζω ότι αύριο θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Azovstal, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

«Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι βρίσκονται στα υπόγεια της Azovstal.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις