Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα χτυπήματα σε Χάρκοβο και Οδησσό – Απωθήθηκε ρωσική επίθεση στην Σούμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με πλήθος αναφορών κάθε μέρα για μάχες, βομβαρδισμούς και καταρρίψεις drones.

Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί ανακοίνωσαν πως απώθησαν σήμερα μια εισβολή ρωσικής ομάδας αναγνώρισης και σαμποτάζ στη βορειοανατολική επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σούμι.

Ο Ντμίτρο Ζβίτσκι έγραψε στο Telegram πως η ρωσική ομάδα μπήκε στο ουκρανικό έδαφος υπό την κάλυψη βλημάτων όλμου, χειροβομβίδων και πυρών από πυροβόλα, αλλά υποχώρησαν όταν οι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του Ζβίτσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην επαρχία Σούμι λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής στις 8 Απριλίου και ετοιμάζονται και για άλλες επιθέσεις.

Χτύπημα σε περιοχή κοντά στην Οδησσό

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ρωσικός πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά στην Οδησσό, καταστρέφοντας έναν χώρο διαμονής τουριστών και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Η νότια διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε πως στόχος της επίθεσης ήταν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δούναβη που είχε καταστραφεί νωρίτερα σε άλλη επίθεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο σημείο της σημερινής επίθεσης, κοντά στην πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που είχε γλιτώσει μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό από τα χειρότερα της σύγκρουσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς.

Ρωσία: 100 οι αεροπορικές επιδρομές και κατάρριψη μαχητικών

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τουλάχιστον 100 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον υποδομών του ουκρανικού στρατού.

Η Ρωσία ανέφερε πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά, ένα κοντά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα και τα υπόλοιπα στις περιοχές Μικολάγιφ και Χάρκοβο, ενώ ρωσικοί πύραυλοι συνέχισαν να σφυροκοπούν στόχους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Su-25 κοντά σε οικισμούς της Γεβχενίβκα στην περιοχή του Μικολάγιφ και της Βελίκα Κομισουβάχα στο Χάρκοβο, και ένα Su-24 κοντά στο Φιδονήσι, που έγινε διάσημο τις πρώτες ώρες του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης στην περιοχή του Χαρκόβου, και άλλους στόχους περιλαμβανομένων αποθηκών όπλων και τόπων όπου είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμός.

Σχεδόν τρεις μήνες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή της Ουκρανίας κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και στην ανατολική Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το υπουργείο ανέφερε πως εξαπέλυσε παρόμοια πλήγματα στις φιλορωσικές αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ καταρρίπτοντας επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η Ρωσία υποστήριξε πως οι δυνάμεις της έχουν καταστρέψει 168 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 889 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 307 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και 3.108 άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα άρματα μάχης.

Οι πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026
Ακυρώνεται το φεστιβάλ ανθισμένων κερασιών στο Φούτζι στην Ιαπωνία λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς τουριστών
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, καταγράφηκαν επανειλημμένα περιστατικά όπως «εισβολή σε ιδιωτικές κατοικίες χωρίς άδεια για χρήσης της τουαλέτας», «ρίψη σκουπιδιών» και «αφόδευση σε ιδιωτικές αυλές σπιτιών»
Κερασιές στην Ιαπωνία